بهای تمام شده شرکت های خدماتی

آشنایی با بهای تمام شده شرکت های خدماتی همراه با سند حسابداری

آشنایی با بهای تمام شده شرکت های خدماتی همراه با سند حسابداری

بهای تمام شده شرکت های خدماتی
بهای تمام شده شرکت های خدماتی

بهای تمام شده شرکت های خدماتی چیست؟ همانطور که همه ی ما نسبت به این موضوع آگاهی داریم، شرکت های خدماتی مانند دیگر شرکت ها بازرگانی و تولیدی تنها با معاملات سروکار ندارند. برای محاسبه بهای تمام شده شرکتهای خدماتی موجودی وجود ندارد این مسئله با استفاده از مشخص کردن بهای تمام شده ی خدمات و محور گردآوری اقلام بهای تمام شده انجام می گیرد. در ادامه قصد داریم در رابطه با این موضوع توضیحاتی را ارائه کنیم.

تعریف بهای تمام شده شرکت های خدماتی

یکی از مهمترین اطلاعاتی که باعث ارتقاء عملکرد و بهبود راندمان کاری در یک واحد اقتصادی می شود و باید به شکل مستند در اختیار مدیران قرار بگیرد بهای تمام شده است. برای درک بیشتر موضوع بهای تمام شده باید بگوییم به مجموعه ی همه هزینه هایی که برای تولید محصول و ارائه ی خدمات صرف شده اطلاق می شود. در اصطلاح به این موضوع حسابداری صنعتی نیز می گویند. زمانی که مدیران شرکت های خدماتی از این موضوع آگاهی داشته باشند می توانند کنترل هزینه ها را در دست بگیرند. سپس در رابطه با ارائه ی خدمات به مشتریان در مجموعه ی خود از تغییر رویکردها بهره ببرند. به این ترتیب امکان اتخاذ تصمیمات صحیح را خواهد داشت.

بهای تمام شده شرکت های خدماتی در واقع به هزینه هایی گفته می شود که شرکت های خدماتی جهت ارائه ی خدمات به مشتریان صرف کرده اند.

اهداف محاسبه بهای تمام شده خدمات چیست؟

شرکت های خدماتی بنای حسابداری را بر اساس محاسبه درآمد، هزینه هایی که خرید دارایی را در برمی گیرند، افزایش سرمایه و ایجاد بدهی گذاشته اند. در حالت کلی می توانیم بگوییم که بهای تمام شده شرکت های خدماتی بر اساس فاکتورهای زیر محاسبه می شوند.

بودجه بندی صحیح

محاسبه بهای تمام شده شرکت های خدماتی به مدیران واحدهای اقتصادی کمک  زیادی می کند. آن ها می توانند به این وسیله ذهنیت دقیقی از نحوه ی هزینه های خود داشته باشند. در این موقعیت می توانند فرایند بودجه بندی را به بهترین نحو ممکن برای آینده ی شرکت خود برنامه ریزی کنند. حسابداری بهای تمام شده این امکان را برای شرکت های خدماتی به وجود می آورد که بتوانند بودجه بندی خود را به شکل کاملا صحیحی انجام دهند.

افزایش کارآمدی شرکت

یک شرکت خدماتی می تواند مدت زمان و تعداد نیروهایی را که به ارائه  بررسی خدمات امورخاصی مشغول هستند را مورد بررسی قرار دهد. در ادامه به ثبات لازم در خصوص تعادل زمان و نیروی مورد نیاز خود برسد. در حقیقت زمانی که فرایند عملکرد شرکت مورد بررسی قرار بگیرد به بهبود آن کمک زیادی می کند. در نهایت این روند موجب می شود که فرایند های کارآمدی شرکت افزایش و بهبود پیدا کنند.

افزایش سود

بهای تمام شده شرکت های خدماتی مناسب در برخی موارد می تواند منجر به سود شرکت ها شود. با توجه به اینکه شرکت های خدماتی اهداف اصلی خود را بر پایه ی ارائه ی خدمات و کسب سود بنا نهاده اند. می توانند با انجام صحیح بودجه بندی و ارتقاء کارآمدی به بهای تمام شده ی مطلوبی دست پیدا کنند. این امر در نهایت منجر به سوددهی برای این شرکت ها می شود.

بهای تمام شده در همه شرکت های خدماتی به عنوان یک موضوع بسیار مهم و استراتژیک شناخته می شود. محاسبه ی دقیق بهای تمام شده تاثیر مستقیمی بر روی بودجه بندی صحیح،سود شرکت و افزایش کارآمدی دارد.

بهای تمام شده شرکت های خدماتی

محاسبه بهای تمام شده شرکت های خدماتی نخست باید با استفاده سیستم عملیاتی در رابطه با جزئیات  هزینه های مستقیم نسبت به هر موضوعی هزینه یابی را انجام دهد. شرکت ها پس از اینکه هزینه های غیرمستقیم را شناسایی و ثبت کردند بعد از آن می توانند به تفکیک مراکز هزینه ها بپردازند. در انتها پس از انجام عملیات هزینه یابی و سهم بندی آن ها به محاسبه بهای تمام شده شرکت خدماتی می پردازند.

اجزای بهای تمام شده در موسسات خدماتی

همانطور که می دانید شرکت های خدماتی مانند شرکت های تولید نیستند. این نوع شرکت ها با مواد اولیه به شکل مستقیم در تماس نیستند. اما از لحاظ کار نیروی انسانی، صرف زمان و اقلام مربوط به بهای تمام شده  تولید خدمات با دیگر شرکت های تولید شباهت هایی دارند. توجه داشته باشید در هنگام ارائه ی خدمات به مشتری حقوق و سربار لازم هزینه می گردد. این هزینه ها را به عنوان اجزای اصلی بهای تمام شده شرکت های خدماتی می شناسند و تحت همین عناوین در دفاتر شرکت ها ثبت می شوند.

نحوه محاسبه بهای تمام شده شرکت خدماتی

 محاسبه بهای تمام شده شرکت خدماتی بر اساس دستمزد و هزینه های سربار برآورد می شود. می توانید از روش های هزینه یابی مرحله ای یا روش های هزینه یابی سفارش کار برای محاسبه بهای تمام شده کمک بگیرید. در روش هایی که به آن ها اشاره کردیم اقلامی را که مربوط به بهای تمام شده هستند را میان خدمات در دست اقدام یا حوزه های مختلف شرکت تقسیم بندی می کنند.

در شرکت هایی که برای هر کدام از حوزه های ارائه دهنده ی خدمات یک حساب کار در در دفتر کل افتتاح می کنند. سپس بهای تمام شده خدمات را بر اساس دوائر ارائه کننده خدمات تعیین و کنترل می کنند. جهت محاسبه بهای تمام شده شرکتهای خدماتی از روش هزینه یابی استفاده می کنند. در صورتی که برای هر کدام از خدمات در دست اقدام یک حساب مجزا در دفتر کل افتتاح گردد بهای تمام شده ی مربوط به هر خدمت را به شکل جداگانه محاسبه و کنترل می کنند. برای انجام محاسبه صحیح بهای تمام شده شرکتهای خدماتی از شیوه هزینه یابی سفارش کار استفاده می شود.

بهای تمام شده خدمات ارائه شده به مشتریان

بهای تمام شده خدمات که به مشتریان ارائه شده است شامل همه ی هزینه هایی می شود که به یک واحد خدماتی تحمیل شده است. در ادامه اقداماتی که به مشتریان خود ارائه کرده است که شامل هزینه هایی می شود. این هزینه ها عبارتند از هزینه های مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان، مزایایی که به صورت مستقیم به نیروی کار پرداخت می شود به همراه هزینه های سربار می باشند.

حساب بهای تمام شده خدمات در دفتر کل

زمانی که از برای محاسبه بهای تمام شده شرکتهای خدماتی از روش هزینه یابی استفاده شود، برای هر کدام از خدمات به شکل مجزا یک حساب کار در جریان دفتر کل افتتاح می گردد. پس از انجام این فرایند به تفکیک بهای تمام شده و محاسبه ی هر خدمت می پردازند.

محاسبه بهای تمام شده شرکت های خدماتی در صورتی که بر اساس روش های هزینه یابی مرحله ای انجام بگیرد، باعث می شود که برای هر کدام از دوائر یا حوزه های به صورت جداگانه یک حساب کار در دفتر کل افتتاح می کنند. پس از آن بهای تمام شده ی خدمات را براساس حوزه های ارائه کننده خدمات تعیین می کنند.

هزینه یابی چیست؟

بهای تمام شده خدمات ارائه شده به مشتریان بر اساس مراحلی که طی شده است معین می گردد. این مراحل را با عنوان هزینه یابی معرفی می کنند. از دیدگاه دیگر هزینه یابی به عنوان روشی شناخته می شود که از آن برای کنترل و تهیه و ثبت گزارشات حسابداری، دستمزد، مواد اولیه، سربار استفاده می کنند. دو روش هزینه یابی متداول وجود دارد که از آن ها با عنوان هزینه یابی مرحله ای و هزینه یابی سفارش کار یاد می کنند. این روش ها بر اساس نوع و ماهیت عملیات جهت تعیین میزان بهای تمام شده شرکت های خدماتی استفاده می شوند.

هزینه یابی بر اساس فعالیت شرکت های خدماتی

یکی از سیستم هایی که اخیرا هزینه یابی توجه شرکت های خدماتی را به خود جلب کرده است هزینه یابی بر مبنای فعالیت می باشد. این سیستم برای انجام فرایند هزینه یابی تمرکز خود را بر روی هزینه های غیرمستقیم گذاشته است. این شیوه ی هزینه یابی به این شکل است که نخست هزینه هایی را که به فعالیت ها اختصاص داده شده است را حساب می کنند. پس از این مرحله نوبت به هزینه های گردآوری شده می رسد که آن را به خدمات ارائه شده سرشکن می کنند.

محاسبه بهای تمام شده خدمات با استفاده از این روش موجب می شود که ارائه ی خدمات بهتر انجام شود و هزینه های کمتری را در بر بگیرد. به این دلیل که در این سیستم از پایه ی سهم بندی هزینه ها متناسب با هر نوع فعالیت استفاده می کنند. این امر باعث می شود که شرکت های خدماتی به سادگی بتوانند به سنجش روش های جدید در محاسبه بهای تمام شده دسترسی داشته باشند. یکی دیگر از گزینه های هزینه یابی نوع سفارشی آن است که معمولا از آن در شرکت های تولیدی استفاده می کنند.

سخن پایانی

بهای تمام شده شرکت های خدماتی چیست؟ در این مطلب به بررسی این موضوع مهم که به حسابداری صنعتی شهرت دارد پرداختیم. این فرایند برای شرکت های خدماتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به این دلیل که با استفاده از آن میزان سوددهی خود را مشخص می کنند. بنابراین برای انجام این فرایند لازم است از افراد و شرکت های متخصص به امور حسابداری در این زمینه کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *