سال مالی

سال مالی و نحوه رسیدگی به حساب ها

تعریف سال مالی

سال مالی
بررسی حساب ها در طول سال مالی، بسیار مهم و حیاتی می باشد

یکی از مفاهیم مهم در حسابداری، سال مالی می باشد. شرکت ها و مجموعه ها برای اینکه بتوانند ثبت ها و حسابداری خود را تکمیل کنند، نیاز دارند تا یک بازه ی زمانی را مشخص نمایند تا اطلاعات را در آن بازه، ثبت و ضبط کنند. به عبارتی سال مالی همان بازده زمانی می باشد که اشخاص حقیقی یا حقوقی برای تشریح فعالیت ها و ارائه اطلاعات درباره شرکت خود، نیاز به آن دارند. البته به سال مالی، دوره مالی نیز گفته می شود. دوره مالی در بسیاری از شرکت ها، مطابق با شروع سال یعنی یک فروردین تا پایان سال یعنی 29 اسفند می باشد. با این حال برخی از شرکت ها، دوره مالی خود را مطابق با دوره تقویمی تنظیم می کنند.

اگر علاقه دارید اطلاعات بیشتری درباره سال مالی بدانید و چگونگی رسیدگی به حساب ها را در این بازه زمانی بدانید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا به اطلاعات مناسبی دست پیدا کنید.

سال مالی چگونه ایجاد می شود؟

سال مالی، معمولا دارای یک دوره 12 ماهه می باشد و این موضوع در تمام شرکت های تولیدی، بازرگانی و خدماتی وجود دارد. برای اینکه شرکت بتواند یک دوره مالی ایجاد کند، باید در ابتدا تمام حساب های موقت و دائمی خود را ببند و در ادامه، حساب های دائمی خود را از سال قبل به سال جدید منتقل کند. معمولا در شرکت ها، سال مالی جدید با انتقال داده های مهم از سال قبل شروع شده و در انتهای سال نیز صورت های مالی ارائه می شوند.

بخوانید:  چرخه حسابداری چیست؟

چگونه باید در انتهای سال مالی، حساب ها را بررسی کرد؟

شرکت ها و حسابرسان، باید در انتهای یک سال مالی، تمام دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سهام، سود و زیان و … را بررسی کنند و آن ها را بر اساس اطلاعاتی که از پیش منتشر شده است و شرکت آن ها را تایید کرده است، تهیه و تنظیم نماید. برای اینکه شرکت بتواند در انتهای سال، به حساب های خود رسیدگی کند، نیاز دارد برخی از گام ها را بردارد. در زیر به این فعالیت ها اشاره شده است:

  • در ابتدا شرکت باید استهلاک حاصل از دارایی های خود را محاسبه کند. همچنین در کنار آن، اندوخته های لازم برای حساب های مختلف را نیز بررسی نماید. پس از انجام این کار، سود باقیمانده به عنوان سود تقسیمی برای شرکت عنوان می شود.
  • اگر در طی دوره، بنا به هر دلیلی یک یا چند دارایی شرکت با افت ارزش مواجه شده باشند، باید این مقدار در بخش استهلاک شرکت درج شود. همچنین برای مقابله با چنین موضوعاتی، شرکت باید هرگونه ذخیره های مناسب برای آن را در نظر بگیرد.
  • مورد آخر نیز مربوط به تعهدات مالی شرکت است. این مبالغ باید به صورت شفاف درون ترازنامه اعلام شوند.

نکاتی مهم در رابطه با حقوق صاحبان سرمایه

یکی از بخش های مهم در رابطه با رسیدگی به صورت های مالی در سال مالی، بررسی حقوق صاحبان سهام می باشد. حسابدار باید در این رابطه، نکات مهمی را مورد کنکاش قرار دهد. 3 مورد از مهم ترین مواردی که وی باید در نظر بگیرد، به شرح زیر است:

  • هزینه های تأسیس شرکت تماما باید در صورت سود و زیان شرکت درج شوند و این مورد باید قبل از مشخص کردن سود اعلام شود.
  • هزینه هایی که صرفاً برای افزایش سرمایه شرکت صورت می گیرند، ظرف مدت 5 سال مستهلک شوند.
  • مبالغی که در رابطه با سهام صادر شده توسط شرکت دریافت می شود، باید تماماً در صورت های مالی اعلام شود.
بخوانید:  فرض تداوم فعالیت در حسابداری چیست

چگونگی رسیدگی به سود شرکت در سال مالی

اصلی ترین هدف یک شرکت، دستیابی به سود در یک سال مالی می باشد. بنابراین مهم ترین بخشی که باید یک حسابدار به آن واقف باشد، رسیدگی به سود می باشد. به طور کلی، سود یک شرکت به وسیله کم کردن هزینه های مالی و مخارج شرکت از درآمد آن در یک دوره مالی، محاسبه می شود. این سود به 2 صورت سود خالص و سود قابل تقسیم، دسته بندی می شود.

سود خالص شرکت، به مقداری گفته می شود که در یک سال مالی بعد از کم کردن کلیه هزینه های مالی، استهلاک و ذخیره ها از درآمد بدست می آید. در صورتی که حسابدار پس از عملیات فوق، سود خالص محاسبه کند، می تواند زیان هایی که در سال های قبل اعلام ده را از سود خالص کم کند. پس از این عمل، وی می تواند یک بیستم از سود خالص بدست آمده را برای ذخیره های قانونی در نظر بگیرد. البته این مقدار حداکثر تا یک دهم سرمایه، قابل انجام است.

سود قابل تقسیم، دسته ی دیگری از سود می باشد. در واقع سود قابل تقسیم، همان سود خالصی می باشد که در انتهای سال مالی بدست می آید. این سود از زیان های سال قبل و اندوخته های قانونی و اختیار، کسر می شود. مجمع عمومی هیئت مدیره می تواند انتخاب کند که چه مقدار از سود بین سهامداران توزیع شود.

کلام آخر

همانطور که مشاهده کردید، انجام عملیات حسابرسی و رسیدگی به حساب ها در یک سال مالی، از جمله مهم ترین وظایف یک حسابدار می باشد. با انجام این عملیات، شرکت می تواند جزئیات زیادی از عملیات خود را متوجه شود و بر اساس آن، گام های بلندی به سمت موفقیت و پیروزی، بردارد. اگر بخواهیم به صورت ساده توضیح دهیم، حسابداری و حسابرسی در طول یک دوره مالی، بیانگر این موضوع می باشد که شرکت در طول این دوره، توانسته چه مقدار سود و زیان مالی کسب نمایند. همینطور این موضوع، بیانگر این است که شرکت تا چه میزان، به اهداف خود رسیده است.

بخوانید:  بررسی مهمترین دلایل توجه به حسابداری نسل زد

از جمله نکات مفیدی که رسیدگی به حساب ها در طول سال مالی برای یک شرکت دارد، این است که در صورت عدم حصول موفقیت در یک فرآیند خاص، می توان با بررسی نقاط ضعف آن، پوشش مناسبی به این فرآیند داد. همچنین می توان نقاط قوت شرکت را شناسایی و در جهت افزایش میزان کارایی در این بخش، تلاش کرد.

در این مقاله، سعی شد اطلاعات کاملی از جزئیات حساب ها و بستن آن و سال مالی به شما مخاطبین عزیز، ارائه شود. در انتهای این مقاله، امیدواریم از خواندن آن لذت برده باشید و اطلاعات مفید و سودمندی را بدست آورده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *