مالیات استارتاپ ها

بررسی مهمترین نکات در تعیین مالیات استارتاپ ها

استارتاپ چیست؟

مالیات استارتاپ ها
مالیات استارتاپ ها

شاید برای برخی از افراد هنوز هم مفهوم استارتاپ چندان شناخته نباشد و برای آنها این سوال پیش آید که اصلا استارتاپ چیست؟ براساس تعاریف مطرح شده برای این کلمه استارتاپ ها را می توان کسب و کارهایی که حول محور تکنولوژی شکل گرفته اند معرفی کرد. در نهایت این کسب و کارها می توانند با پتانسیل بسیار بالایی رشد یابند. البته برای استارتاپ تعاریف متعدد دیگری نیز مطرح شده است. برای مثال استیو بلنک استارتاپ ها را سازمان هایی معرفی می کند که پتانسیل تکرار و مقیاس پذیری داشته باشند. بسیاری از افراد استارتاپ را شغلی کوچک می دانند که در عین شباهت با سایر کسب و کارها تفاوت زیادی با آنها دارند.

برای مثال چه استارتاپ ها و یا چه سایر کسب و کارهای کوچک با کمترین هزینه ممکن ایجاد می گردند. در نهایت هدف از راه اندازی این نوع خاص از کسب و کارها پر نمودن خلاهای موجود در فضای اقتصادی و خدماتی کشور می باشد. نوع تفکر در استارتاپ ها بسیار جوان و پویا می باشد. در استارتاپ ها تکنولوژی در جهت رفع بسیاری از مشکلات استفاده می شود. در نتیجه به دلیل پویایی استارتاپ ها آنها نقش موثری را در فضای اقتصادی کشورهای مختلف بالاخص کشور ما ایفا می نمایند. اما در این مقاله ما علاوه بر پرداختن به نوع عملکرد استارتاپ ها قصد داریم تا به بررسی مفهوم مالیات استارتاپ ها نیز توجه نماییم.

مالیات عملکرد استارتاپ ها به چه معنی می باشد؟

با فراگیر شدن استارتاپ دولت ها به فکر دریافت مالیات از این مشاغل نوظهور افتادند. شاید هنوز هم برای افرادی که در این رشته  فعالیت می کنند شناخت نوع و روش محاسبه مالیات چندان ملموس نباشد. در واقع در سال های اخیر دولت به منظور رفع کمبودهای مالی دریافت مالیات از استارتاپ ها را یک روش کاربردی در نظر گرفت. در نتیجه دریافت مالیات از استارتاپ ها در سال های اخیر یکی از مهمترین برنامه های دولت شناخته شد. این ایده با وجود سیل عظیمی از مخالفان و موافقان سرانجام تایید و دریافت مالیات از استارتاپ ها در برنامه های دولت گنجانده شد.

با وجود تمامی کشمکش ها، دولت استارتاپ ها را موظف نمود تا از قوانین مالیاتی وضع شده برای آنها پیروی نمایند. در نتیجه به واسطه قوانین مالی تمامی استارتاپ ها برای توسعه برنامه های خود در فضای اقتصادی کشور موظف به تبعیت از قوانین مالیاتی شدند. به خاطر داشته باشید پیش از آغاز هر نوع فعالیت اقتصادی نیاز است تا کاربران با قوانین مالیاتی در آن کسب و کار آشنا شوند. در بحث استارتاپ ها نیز لازم است تا کاربران پیش از فعالیت در این زمینه با قوانین مالی بیش از گذشته آشنا شوند. همچنین عدم شناخت قوانین جاری در بحث مالیات استارتاپ ها می تواند بعدها منجر به تحمیل خسارات سنگین به این مشاغل شود.

بررسی برخی از قوانین مالیات استارتاپ ها

دنیای امروز نیازمند تفکری متفاوت و پویا می باشد. استارتاپ ها را می توان یکی از نمودهای قابل توجه تغییر در نوع نگاه افراد جوان جامعه دانست. امروزه استارتاپ ها در حوزه های مختلف مالی، کشاورزی، خدماتی، بازرگانی و صنعتی به کاربران خود ارائه خدمت می نمایند. اما به طبع قوانین مالیاتی وضع شده برای این شکل جدید از کسب و کار ثابت و تعریف شده می باشد. قوانین مالیاتی در مشاغل مختلف دارای محدوده عملکردی متفاوتی می باشند. در نتیجه هر کسب و کاری از قوانین مالیاتی خاص خود تبعیت می نماید. امروزه استارتاپ ها در حوزه های مختلف خدمات گسترده ای را ارائه می نمایند.

همین مسئله نیز سبب شده است تا قوانین مالی اینگونه کسب و کارها متناسب با نوع عملکرد کلی آنها تعریف شوند. در نهایت این قوانین تابع موارد متعددی مانند نوع تامین مالی استارتاپ ها، شرایط پرداخت مالیات توسط این نوع از کسب و کار، نوع بیمه و سرمایه پذیری این نوع از کسب و کارها می باشند. برای مثال قوانین مالیاتی نوع فعالیت استارتاپ را در زمان وضع مالیات در نظر می گیرد. چنانچه در استارتاپ هایی که خدمات ارائه شده و یا محصول عرضه شده تولید داخل باشد مالیات به گونه دیگری وضع خواهد شد. در نهایت اینگونه استارتاپ ها مشمول بسیاری از معافیت های قوانین مالیاتی می شوند.

بررسی شرایط پرداخت مالیات در اینگونه مشاغل

بدون شک پرداخت مالیات بر درآمد برای اکثر کسب و کارها در قوانین مالیاتی منظور گردیده است. اما در بحث استارتاپ ها این موضوع کمی متفاوت است. راه اندازی اولیه استارتاپ ها غالبا با کمترین سرمایه اولیه صورت می پذیرد. در نتیجه همین امر سبب میشود تا برای سوددهی این نوع کسب و کارها زمان طولانی صرف گردد. در نتیجه کسب و کارهای کوچک شکل گرفته در قالب استارتاپ ها در سال های اولیه راه اندازی چندان قادر به پرداخت مالیات نیستند. در نتیجه دولت نیز با در نظر گرفتن اینگونه محدودیت ها نسبت به وضع قوانین مالیات استارتاپ ها اقدام نموده است. برای مثال در قوانین مالیات استارتاپ ها اینگونه تعیین شده است تا استارتاپ ها در سه ساله آغازین فعالیت خود از پرداخت هرگونه مالیاتی معاف باشند.

چگونه مالیات این کسب و کارها را محاسبه می نمایند؟

در این بخش از مقاله ما قصد داریم تا به صورت مختصر نحوه تعیین مالیات استارتاپ ها را مورد بررسی قرار دهیم. البته توجه به این نکته نیز الزامی می باشد که نوع تعیین مالیات در مشاغل حقیقی و حقوقی کاملا متفاوت می باشد. در درجه اول صاحبان کسب و کارها باید به این نکته توجه داشته باشند که نوع مالیات پرداختی در تمامی مشاغل به شکل ثابتی می باشد. تفاوت عمده در نوع مالیات تعریف شده برای شرکت هایی با ساختار حقیقی و حقوقی می باشد.

برای مثال زمانی که سازمان مالیاتی اقدام به تعیین مالیات برای یک شرکت حقیقی استارتاپ می نماید ملاک تعیین مالیات پرداختی میزان سود کسب شده در یک سال مالی شرکت می باشد. در نتیجه با تعیین درصدی از میزان این سود مالیات شرکت های حقیقی محاسبه و اعلام می شود. البته کاربران و صاحبان مشاغل حقیقی می توانند از انبوه معافیت های مالیاتی منظور شده در این جهت نیز بهره ببرند. در نهایت قوانین مالیاتی تعیین شده برای مشاغل حقوقی قدری ساده تر است. به این صورت که میزان درآمد کسب شده توسط شرکت های مالیاتی و یا سود سالانه آنها به طور کاملا مستقیم در عدد 25 % ضرب می شود.

نحوه اجرای قوانین مالیاتی حق تمبر

قانون در بحث مالیات استارتاپ ها بسیار دقیق عمل می نماید. به شکلی در قوانین مالیاتی ماده 48 مهلت پرداخت مالیات برای شرکت هایی با ساختار حقیقی 4 ماه و برای شرکت هایی با ساختار حقوقی 2 ماه پس از گذشت زمان اولیه تشکیل پرونده مالیاتی تعیین شده است. برای تعیین این شکل از مالیات نیز قوانین کاملا ساختاری مشخص دارند. برای مثال در تعیین مالیات حق تمبر تنها کافی است تا حسابداران مالیاتی شرکت ها عدد اولیه سرمایه شرکت را در 0005/0 % ضرب نمایند.

برای مثال اگر یک شرکت استارتاپی با سرمایه اولیه ای معادل 200000000 میلیون تومان احداث شده باشد برای محاسبه مالیات حق تمبر تنها کافی است تا عدد سرمایه اولیه را  در عدد 0005/0 % ضرب نماییم. در نهایت می توان گفت که تمامی استارتاپ های ایرانی مکلف هستند تا از قوانین مالیاتی فوق پیروی نمایند.

بررسی برخی از قوانین معافیت مالیاتی برای استارتاپ ها

قوانین مالیاتی کشور ما برای انواع کسب و کارها و حتی مشاغل نوظهوری مانند استارتاپ ها معافیت های مالیاتی متعددی را تعیین نموده است. برای مثال در ماده 2 قوانین مالیاتی تمامی شرکت های تولیدی که خدمت و یا محصولی را عرضه می نمایند مشمول تمامی قوانین معافیت مالیاتی می شوند. در قوانین دیگر نیز به این نکات اشاره شده است. به طور مثال در ماده 7 قوانین مالیاتی شرکت هایی که به طور همزمان دارای تعدادی موسس هستند از پرداخت حق بیمه معاف گردیده اند.

در ماده 5 قوانین مالیاتی به استارتاپ ها این حق داده شده است تا در دوره های دو ساله از کارورزان برای اجرای فرایندهای خود بهره بگیرند. در نهایت به دلیل عدم پرداخت حقوق در این دوره ها قانون نیز از استارتاپ ها مالیاتی دریافت نمی نماید. در نهایت در قوانین مالیاتی ماده 6 تعیین شده است تا کارورزان شرکت ها استارتاپی بتوانند در دوره های دوساله در این شرکت ها مشغول به کار شوند. اما نکته قابل توجه در این قانون این است که شرکت های استارتاپی از پرداخت حق بیمه کارورزان معاف شده اند و دولت این حق بیمه را پرداخت می نماید.

بررسی اهمیت بهره گیری از نظرات مشاوران مالیات استارتاپ ها

قوانین مالیاتی در بسیاری از مواقع دارای ساختاری پیچیده ای می باشند در نتیجه شناخت نوع محاسبه و سایر قوانین می تواند برای افراد عادی قدری دشوار باشد. در نهایت قوانین مالیاتی پیچیده می تواند سبب گمراهی صاحبان کسب و کارها شود. امروزه مراکز متعددی در کشور دائر شده اند که در زمینه قوانین مالیاتی اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار کاربران خود قرار می دهند. در بحث شناخت قوانین مالیات استارتاپ ها نیز این موسسات اقدامات کاملی را اجرایی نموده اند.

در نتیجه صاحبان کسب و کارهای استارتاپی می توانند با مراجعه به این مراکز نسبت به شناخت و برخورداری از انواع قوانین مالیاتی و کسور صورت گرفته در قانون مالیات شناخت پیدا نمایند. در نهایت نیز میزان مالیات از طریق این موسسات تعیین و به آنها اطلاع رسانی خواهد شد. مشاوران مالیاتی با دانش کامل در بحث مالیات می توانند به موسسات شکل گرفته در بستر تکنولوژی کمک فراوانی نمایند. استفاده از خدمات ارائه شده در این موسسات می تواند در زمان و هزینه های جاری در تعیین مالیات استارتاپ ها کمک نماید. در نهایت ما به شما توصیه می نماییم تا پیش از راه اندازی این شکل از کسب و کارها نسبت به قوانین مالیاتی آنها شناخت کاملی را کسب نمایید.

سخن پایانی

در نهایت توسعه کسب و کارها در حوزه فناوری سبب شده است تا شکل جدیدی از مالیات به نام مالیات استارتاپ ها شکل بگیرد. در این شکل از مالیات کسب و کارهایی که دارای ساختاری استارتاپی می باشند موظف هستند تا نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند. برای راه اندازی کسب و کارهای استارتاپی نیاز است تا افراد حتما با دیدی جامع به قوانین مالیاتی در این حوزه فعالیت نمایند. شناخت این قوانین می تواند به توسعه کسب و کارها در بستری گسترده تر و پیشگیری از بروز جرائم مالیاتی برای استارتاپ ها نیز کمک نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *