گزارشات مالی

گزارشات مالی و انواع آن

گزارشات مالی و اهمیت آن ها

گزارشات مالی
آنچه در مورد گزارشات مالی باید بدانید

تهیه و تنظیم گزارشات مالی یکی از مهمترین فعالیت های حسابداری است که مدیر مالی و یا حسابدار مجموعه باید بتواند نسبت به انجام آن مبادرت ورزد. گزارشات مالی با استفاده از نتیجه فعالیت های روزانه حسابداری تهیه میشوند. تحلیل مالی دقیق و فعال می تواند تفاوت بزرگی در عملکرد مالی شرکت به وجود آورد. تحلیل مالی همچنین در صورت بکارگیری ابزارهای دیجیتال میتواند با حداکثر بهره وری انجام شود، و دید بهتری برای تصمیم گیری های تجاری به سازمان ببخشد.

گزارشات مالی عموما برای استفاده سرمایه گذاران، اعطا کنندگان وام و تسهیلات مالی، تامین کنندگان خدمات و کالا، کارکنان و مدیران شرکت تهیه و تنظیم میشوند.

هدف از تهیه گزارشات مالی

گزارشات مالی، نشان دهنده آینده مالی شرکت هستند. این گزارشات بخش های متعدد و متنوعی را شامل می‌شوند. بدهی، درآمد، هزینه، میزان جریان نقدی در شرکت و حقوق از جمله مواردی هستند که در این گزارشات به آن ها پرداخته می‌شود. گزارشات مالی دوره های مشخصی دارند. گزارشات مالی عموما در بازه های سه ماهه، شش ماهه و یک ساله نگاشته می‌شوند. هرچند صورت مالی سالانه که برای یک سال مالی محاسبه میشود رایج تر است، اما در برخی از مدل های گزارشات مالی بازه های سه و شش ماهه را ملاک قرار میدهند.

گزارشات مالی سبب میشود تا مدیریت بدهی ها و نیز مدیریت نقدینگی با کیفیت بهتری انجام گیرد. همچنین امکان مقایسه بازه های زمانی متفاوت و میزان رشد و پیشرفت مالی کسب و کار برای مدیران فراهم خواهد بود.

بخوانید:  انتخاب بهترین آموزشگاه حسابداری

گزارشات مالی یک معیار برای بررسی سلامت مالی شرکت ها و سازمان های مختلف است. یک گزارش مالی برای شرکت های کوچک بیشتر شامل صورت سود و زیان است. برای چنین مجموعه هایی الزامی به تهیه صورت مالی توسط حسابدار وجود ندارد و میتوان از برنامه های حسابداری برای این کار کمک گرفت.

گزارشات مالی

گزارشات مالی را می‌توان مهمترین اسناد حسابداری شرکت ها و سازمان ها دانست‌ در این گزارشات اطلاعات و مفاهیم مهم مالی به صورت ساده بیان میشوند به طوری که اطلاعات مهم سریع تر و ساده تر برای همه افراد قابل دسترس خواهد بود.

گفتیم که یک گزارش مالی دارای بخش‌های  مختلفی است. یکی از این بخش‌ها مربوط به دارایی است. دارایی های ثابت، دارایی های نامشهود و دارایی های جاری زیر مجموعه های مهم این قسمت هستند. دارایی شامل منابع مالی است که با استفاده از آن ها فعالیت های اقتصادی مجموعه به سرانجام می‌رسد.

صورت درآمد یکی دیگر از بخش های یک گزارش مالی است. در این بخش درآمد های به دست آمده و هزینه های انجام شده برای محاسبه میزان سودآوری مورد بررسی قرار میگیرند.

در بخش بعدی یک گزارش مالی لازم است به بدهی ها پرداخته شود. بدهی ها عموما به دو بخش بدهی های جاری و بدهی های غیر جاری تقسیم می‌شوند.

صاحبان سرمایه و سرمایه گذاران را  می‌توان نیرو محرکه یک مجموعه دانست. به همین دلیل بخشی تحت عنوان حقوق صاحبان سرمایه در گزارشات مالی در نظر گرفته شده است. این بخش کمک می‌کند تا سرمایه قانونی و ثبت شده و منابع سرمایه شرکت مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین سبب می‌شود تا سودی که باید به صاحبان سهام پرداخت گردد مشخص شود.

بخوانید:  اطلاعات کاملی درباره حساب انتظامی

گزارشات مالی را در این بخش میتوان شامل ارائه وضعیت و نتایج مالی سازمان به ذینفعان مختلف دانست؛ به طوری که آنها امکان تحلیل امنیت سرمایه گذاری هایی که در سازمان انجام داده اند را داشته باشند.

گزارش جریان نقدی شامل مستند سازی مقدار پولی است که در یک بازه زمانی مشخص به مجموعه وارد و از آن خارج شده است، میباشد. با توجه به اهمیت مدیریت صحیح جریان نقدی، این بخش از گزارش مالی برای انجام تعهدات معوق، سرمایه‌گذاری استراتژیک و به حداقل رساندن ریسک برای محافظت از تداوم کسب‌وکار در مواقع اضطراری بسیار حیاتی است.

اگر قرار باشد گزارشات مالی در اختیار سهامداران قرار گیرد لازم است بخش هایی تحت عنوان آورده صاحبان سرمایه و ستانده صاحبان سرمایه برای بررسی دقیق سال مالی توسط سهامداران در آن گنجانده شود.

انواع گزارشات مالی

یکی از معروف ترین گزارش های مالی ترازنامه است. در ترازنامه وضعیت دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق سهامداران در یک گزارش ذکر شده اند. این گزارش را گزارش وضعیت نیز میدانند و به نحوی تنظیم میشود که در آن بدهی ها و حقوق سهامداران با دارایی های شرکت برابر باشد.

احتمالا نام صورت سود و زیان جامع را زیاد در حوزه گزارشات مالی شنیده اید. در این گزارش میزان بدهی ها و درآمد ها در طی یک دوره زمانی مشخص عنوان میشود. البته این صورت مالی تنها هزینه های عملیاتی را شامل میشود و هزینه های غیر عملیاتی در آن آورده نخواهد شد. این گزارش تغییرات مالی شرکت را به صورت کلی نشان میدهد.

صورت سود و زیان نیز یکی از انواع گزارشات مالی است. این صورت عموما در بازه های 3 ماهه تهیه میشود تا مشخص کند که شرکت در سراشیبی سود قرار دارد یا سرازیری زیان. برخلاف صورت سود و زیان جامع در این گزارش هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی هر دو عنوان میشوند.

بخوانید:  همه چیز درباره حساب t در حسابداری

توجه داشته باشید که گزارشات مالی اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار خواهند داد اما برای بررسی ریز فعالیت ها به هیچ عنوان کافی نیستند.

مزایا

گزارشات مالی سبب مشخص شدن ارزش سهام یک شرکت یا مجموعه خواهند شد. این مسئله هم برای سهام داران شرکت و هم کسانی که قصد سرمایه گذاری در شرکت را دارند، مفید است. همچنین در مواردی چون مناقصه ها و مزایده ها وجود گزارش مالی میتواند موجبات توجه سهامداران خرد و مدیران را فراهم آورد.

لازم است هرچند وقت یک بار گزارشات مالی به مراجع قانونی برای بررسی مواردی همچون مالیات قابل پرداخت ارجاع داده شوند. وجود صورت مالی دقیق سبب ساده شدن فرایند قانونی حسابرسی خواهد شد. پس اگر مجموعه شما مشمول پرداخت مالیات است، حتما باید به فکر تهیه گزارشات مالی باشید.

داشبوردهای عملکرد مالی، که از طریق نرم افزار مالی قابل دسترسی هستند، گزارش مالی را به صورت پویا و در لحظه ارائه می دهند. این داشبوردها با استفاده از مجموعه ای متنوع از منابع، با بکارگیری یک پلت فرم مدیریت داده متمرکز، به کاربران اجازه می دهند نمودارها و جداول را به صورت سفارشی ایجاد کنند. این جداول برای بررسی سرمایه در گردش، ردیابی چرخه تبدیل نقدینگی، پیگیری نرخ خطای پرداخت فروشنده و … قابل استفاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *