حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی چیست؟

حسابداری صنعتی چیست؟

حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی چیست؟

حسابداری صنعتی آن بخش از حسابداريست که وظیفه آن بهای تمام شده محصولات است و بیشتر در شرکتهای تولیدی جهت برنامه ریزی و پیش بینی هزینه ها استفاده می شود.
حسابداری صنعتی روشهای کاهش هزینه تولید را با تجزیه و تحلیل گزارشات و بررسی روشهای تولید شرح می دهد. در صورت عدم دسترسی به گزارشات دقیق و دقیق عوامل هزینه، مدیر یک مجتمع صنعتی برای تصمیم گیری در مورد افزایش تولید یا تصمیم گیری های دیگر و نحوه تصمیم گیری دچار مشکل می شود. حسابداری صنعتی می تواند نمای کلان بخش تولید را به خوبی ترسیم کند.

تعریف هزینه واقعی در یک مثال ساده

در یک روز، تعدادی تلقیح، زایش، آزمایش و غیره در یک دامداری انجام می شود و در عین حال، مواد زیادی خریداری و مصرف می شود و در نهایت افرادی هستند که به صورت دوره ای حقوق دریافت می کنند (ماهانه / روزانه)

حال سوال این است که آیا کل هزینه های صرف شده در ماه گذشته سودآور بوده است یا خیر؟ تنها دانشی که می تواند به این سوال پاسخ دهد حسابداری هزینه است.
در حقیقت، می توان گفت که هزینه واقعی همه چیز را در یک دامداری به یک واحد واحد (یعنی پول) تبدیل می کند و همه فعالیت ها و مواد مصرفی را می توان با کمک این واحد اندازه گیری کرد.

محصولات دامداری چیست؟ شیر و گوساله

دام غیرمولد چیست؟ به دامهایی که نمی توانند محصولات لبنی تولید کنند، دام غیرمولد می گویند. همه دسته های دام قبل از باردار شدن غیرمولد تلقی می شوند.
دام مولد چیست؟ به دامهایی که بتوانند محصولات لبنی تولید کنند، دام مولد می گویند. یک دام باردار با سن بیش از 7 ماه و سایر رده های دام پس از این مرحله به عنوان یک دام مولد در نظر گرفته می شود.
هزینه اش چقدر است؟ هزینه به معنی پرداخت به یک مرکز هزینه (به عنوان مثال، پرداخت حقوق) است.
مرکز هزینه چیست؟ شخصی است که هزینه ها به آنها اختصاص داده شده است. (به عنوان مثال، شیر دوشنده یا کارگر دامداری)

بخوانید:  نرخ جذب سربار در حسابداری صنعتی | فرایندهای بررسی میزان این مولفه

چند نوع هزینه داریم؟

ما دو نوع هزینه داریم: 1. هزینه های مستقیم. 2. هزینه های غیر مستقیم
هزینه مستقیم چقدر است؟ به هزینه ای که مستقیماً برای تولید محصولات استفاده می شود، هزینه ی مستقیم گفته می شود. به عنوان مثال: خرید خوراک دام
هزینه غیر مستقیم چقدر است؟ این هزینه ای است که مستقیماً برای تولید محصول استفاده نمی شود، اما برای تولید محصول ضروری است. مانند هزینه های مربوط به قبض برق یا حقوق نگهبانان در یک دامداری.

چند نوع هزینه مستقیم داریم؟

دو نوع هزین مستقیم داریم:

1- هزینه های کار

 2-هزینه مواد
نمونه ای از هزینه های مستقیم نیروی کار: حقوق کارگر شیر دوشنده (هزینه کار برای گاوهای شیری)
نمونه ای از هزینه های مستقیم مواد: جیره گاوهای شیری.

سربار چیست؟

مواد کار غیر مستقیم را سربار می نامند. مثال: حقوق نگهبان یا خرید میز ناهار خوری.
هزینه رشد چقدر است؟ هزینه ای که برای رشد دام های غیر مولد هزینه می شود، هزینه رشد نامیده می شود. این نوع هزینه شامل کل هزینه نیروی کار، مصالح و سربار هزینه شده در طول دوره رشد دام می شود.
هزینه شیر چقدر است؟ تمام هزینه های کار، مواد و سربار که به رشد منجر نمی شود به شیر اختصاص داده می شود و به عنوان هزینه شیر در نظر گرفته می شود.
گروه دامداری چیست؟ دام ها بر اساس سن یا وضعیت دام به گروه های مختلف تقسیم می شوند و هزینه ها بر اساس گروه به آنها اختصاص می یابد. در تولید، این گروه ها ترکیب گله نامیده می شوند با این تفاوت که گروه های گله در ترکیب گله کمتر از تولید هستند.
روز دام چیست؟ به روزهایی که یک دام در گروه دامداری می گذراند ، روز دام نامیده می شود.
هزینه استقرار چقدر است؟ هزینه ای که برای تهیه دام پرداخت می شود، هزینه استقرار محسوب می شود.

بخوانید:  سیستم حسابداری شرکت تولیدی

این هزینه در دو نوع است:

  1. هزینه های مربوط به تولد دام.
  2. هزینه های مربوط به خرید دام.

قیمت (یا قیمت اولیه) دام چقدر است؟ این قیمت دام در زمان تولد است.
این قیمت به دو صورت به دست می آید:

  1. هزینه استقرار دام خریداری شده.
  2. مجموع هزینه های استقرار دام و هزینه های رشد دام.

استهلاک چیست؟

نیمی از قیمت اولیه دام در یک بازه زمانی (زمان استهلاک) از ارزش اولیه دام کسر می شود.

به عنوان مثال، یک دام با قیمت 3 میلیون تومان خریداری می کند و 1.5 میلیون تومان استهلاک دارد.
اگر فرض کنیم مدت استهلاک 3 سال باشد، این دام سالانه 500000 تومان استهلاک دارد.
چند نوع سود داریم؟ سود به دو صورت است: 1- سود نقدی (موجودی صندوق یا مانده حساب بانکی) 2- افزایش دارایی (رشد یا افزایش گله).

هزینه توقف چقدر است؟

به هزینه ناشی از توقف تولید در یک دامداری، هزینه توقف گفته می شود. این هزینه به دلیل نامحسوس بودن کمتر در نظر گرفته شده است، اما شناسایی آن در یک دامداری و حذف آن ضروری است.

هزینه توقف تلیسه

به هزینه ناشی از عدم تبدیل به موقع تلیسه ها به دام های مولد در تولید و به آن تأخیر در حاملگی تلیسه نیز گفته می شود.
مثال: اگر تلیسه را 14 ماه در زمان تلقیح در نظر بگیریم، معمولاً در سن 23 ماهگی بارور می شود و اگر این مدت زمان افزایش یابد، هزینه توقف تلیسه در نظر گرفته می شود.
هزینه توقف گاو: هزینه عدم بارداری به موقع، که در تولید به معنی طولانی مدت بین دو زایمان است. اگر مدت زمان دو زایمان بیشتر از حد معمول باشد، هزینه توقف گاو در نظر گرفته می شود.
هزینه توقف شیر: این هزینه مربوط به خشک شدن زود هنگام گاوهای شیری قبل از زایش است. فرض کنید دوره خشکی معمولاً 60 روز است. بنابراین، اگر این دوره به 70 روز تغییر کند، 10 روز توقف شیر وجود دارد.

بخوانید:  نحوه حسابداری در کارخانه

عملکرد عالی چیست؟

اگر هر یک از موارد توقف را معکوس کنیم، آنها به بازدهی تبدیل می شوند. به عنوان مثال، اگر دوره خشکی به 50 روز برسد، به مدت 10 روز عملکرد فوق العاده ای خواهیم داشت.

حسابداری بهای تمام شده

حسابداری بهای تمام شده به عنوان یکی از ابزارهای مهم در مدیریت محسوب می شود و دانش آن می تواند کمک شایانی به قلب یک واحد صنعتی کند. می توان گفت که تعیین هزینه واقعی در یک گاوداری گام بزرگی در مدیریت سیستم است.
** هزینه واقعی ابزار بسیار مهمی است که در اختیار مدیریت قرار می گیرد تا مدیران بتوانند هزینه واقعی محصولات را محاسبه کرده و کنترل خود را بر هزینه های مواد، هزینه های نیروی کار و سایر هزینه های تولید اعمال کنند.

برای آموزش حرفه ایی حسابداری صنعتی در دوره عالی رشد حسابداری تدبیر اصفهان شرکت نمایید. این دوره شامل 5 سرفصل هست، که یکی از این سرفصل ها آموزش حسابداری صنعتی است.

همین طور می‌توانید جهت اطلاع از دوره‌های موسسه حسابداری تدبیر با شماره 03191008810 تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *